Oluen ja ruoan liitto

Moni ammattilainen tietää paljon viinien ja ruuan yhdistämisestä, mutta todella harva osaa parittaa ruuan oikean oluen kanssa. Kyllä, luit oikein! Olut on loistava ruokajuoma.

90-luvun lopussa kävin koulussa juomaopin kurssia. Ruodimme kahta kirjaa läpi. Toinen kirja käsitteli mietoja, alle 22-prosenttisia alkoholijuomia ja toinen niitä väkevämpiä juomia. Mietojen juomien kirja oli enimmäkseen täynnä viinitietoutta. Oluesta oli yksi sivu, jossa kerrottiin oluen sopivan loistavasti pizzan kanssa. Olut tarkoitti vaaleaa lageria eikä pizzan täytteillä ollut niin väliä. Tuohon aikaan ei ollut juuri muita vaihtoehtoja, joten kysyntä oli luonnollisesti pientä, kun tarjontaakaan ei ollut.

Nyt asia on aivan toisin. Suomessa toimii yli 90 pienpanimoa ja kotimaisen oluen laatu on todella kohdillaan. Ruualle kuin ruualle löytyy kaveriksi olut, kunhan vain osaa kysyä. Ravintolat kartuttavatkin valikoimaansa laajasti eri tuotteilla, kotimaasta ja muualta, sekä kouluttavat henkilökuntaansa oluiden parissa työskentelyyn. Nämä toimivat kilpailuetuna, sillä asiakkaat vaativat palvelua ja kun he sitä saavat, ovat he myös valmiita maksamaan siitä. Tyytyväinen asiakas palaa takaisin ystäviensä kanssa.

Ruoka! Olut! ja Nautinto!

Olut pärjää myös monen mausteisen ruuan kanssa. Oluiden maltaat ja jotkut humalat pärjäävät tulisten ruokien kanssa, kun taas esimerkiksi viinin maku ei tulisuuden kanssa lähde kamppailemaan. Vahvasti aromihumaloitu IPA on oiva kumppani tulisille ruuille. Voimakkaan makuiset juustot ovat kuin tehty vahvojen Belgi-oluiden oluiden seuralaisiksi. Portteri ja osterit ovat parituksen klassikko. Eikä myöskään sovi unohtaa tummaa olutta kera suklaan!

Uusi suunta?

Ison rapakon takana Jenkkilässä jotkut ravintolat ovat kääntäneet ajattelun toisin päin: ensin olut ja sitten sopiva ruoka. Tämä vaatii jo paljon perehtyneisyyttä keittiön ja salin puolelta. Monille mikropanimoille tämä olisi mitä sopivin niche jota lähteä toteuttamaan. Nyt kun panimolaitteistojen madaltuneet hinnat ja uudet lakimuutokset laskevat hieman rimaa revitellä uusilla liikeideoilla, uskon tämän kaltaisen ajatusmaailman rantautuvan kohta meille tänne Suomeenkin.

Helsingissä on jo muutama ravintola loihtinut listan, jossa jokaiselle annokselle on tehty olut-paritus. Vaasassa kolme kokkia on perustanut oman panimon saadakseen oikean mallisia juomia omalle listalleen. Myös Fiskarsin panimon perustaja Jari Leinonen on kokki, jonka olutfilosofiana on tehdä hyvää olutta ruuan kanssa nautittavaksi. Fiskarsin Panimon sivuilta löytyykin Tuoppi ja Sapuska -niminen blogi.

Paritellen

Oluen ja ruoan paritus on jo nyt matkalla valloittamaan markkinoita. Ensin vuorossa tulevat olemaan burger- ja street food -kuppilat, jonka jälkeen tilaa viedään fine dining -ravintoloista, jonka valkoiset pöytäliinat saavat yllensä viinilasien sijasta olutlasit. Tätä odotellessa voimme nautiskella laajenevasta olutvalikoimasta yhä useamman ruokaravintolan hanoissa.

Aleksi Tamminen
Oluiden asiantuntija

Ratkaisuja ravintola-alan työhyvinvointiin ja bisnekseen

Koutsit on ravintola-alan ammattilaisten uudenlainen valmentajaverkosto. Intohimonamme on kehittää kukoistavia ja kunnianhimoisia ravintoloita palvelumuotoilun, työhyvinvoinnin ja bisnesosaamisen kautta.

Tutustu valmennuksiin