Kollegalta kollegalle, yrittäjältä yrittäjälle

Ravintola-ala on ennennäkemättömien haasteiden edessä. Yrittäjien ja työntekijöiden tilanne on lohduton. Vaikeita päätöksiä on jo takana, mutta takuuvarmasti myös edessä. Korona-tilanne osui kaiken muun katastrofaalisuutensa lisäksi vielä sellaiseen ajankohtaan, joka monella ravintoloitsijalla on jo valmiiksi haastava: kesän kynnykselle ja kesään. Ne yrittäjät, joilla ei ole esimerkiksi terassimahdollisuuksia, ovat jo valmiiksi haastavan kauden edessä. Yhteiskunnan totaalinen pysähdys muutamaksikin kuukaudeksi saa suuren osan ravintola-alan yrittäjistä polvilleen. Kassavirtaa ei ole, eikä vielä osata edes spekuloida sitä, koska tilanne voi korjaantua.

Tässä tilanteessa yrittäjät tarvitsevat tukea paitsi yhteiskunnalta ja vuokranantajilta myös toisiltaan. Solidaarisuus toista yrittäjää kohtaan on keskeisessä roolissa siinä, miten me yhdessä voimme tätä kriisiä käsitellä. Vertaistuki ja vuorovaikutus muiden alan toimijoiden kanssa auttaa kaikkia osapuolia eteenpäin. Olemme kaikki samassa veneessä. Vaatii ravintolaihmisen ymmärtämään ravintolaihmisen murheita ja haasteita. Koutseilla kokemusta ja ymmärrystä alasta riittää, sillä jokaisella valmentajalla on takanaan pitkä ja monipuolinen ura ravintola-alan kentällä.

Jos tästä tilanteesta on pakko keksiä jotain positiivista, on olemassa muutama pointti, jota kukin voi nyt yhdessä ja erikseen pohtia. Miten kehitän liiketoimintaani tulevaisuutta varten? Miten voin taata sen, että uudelleen avaamisen jälkeen toimintani on tuottavaa? Mistä saan henkilökunnan, ja miten ehdin kouluttaa heidät muutenkin kaoottisessa tilanteessa?

Koutsit haluaa auttaa tässä tilanteessa kaikkia kohtalotovereita tarjoamalla ilmaista konsultointia. Myös suurin osa meidän valmentajistamme on tällä hetkellä vailla työtä, Koutsien oman valmennustoimialan tilanteesta puhumattakaan. Haluamme auttaa muita tekemällä sitä, mitä me parhaiten teemme. Tilanne vaatii täysin uudenlaisia ratkaisuja ilman, että itse ravintolayrittäjiä kuormitetaan lisäkustannuksilla.

Olemme paraikaa hakemassa rahoitusta Restart- hankkeellemme. Restartin tavoitteena on antaa ravintola-alan yrittäjille konkreettisia työkaluja ravintolatoiminnan uudelleen käynnistämisen varalle. Tarjoamme myös henkilökunnan perehdytys- ja valmennusapua siksi, että ravintoloitsijat ja johto voisi keskittyä liiketoiminnan parantamiseen ja itse toiminnan suunnitteluun ja käynnistämiseen. Pääosin keskitymme verkkomateriaalien tuottamiseen, mutta hankkeen eri vaiheissa luomme henkilökohtaisen suhteen jokaiseen apua tarvitsevaan, sekä räätälöimme verkko- ja konsultointiympäristön vastaamaan jokaisen yksilöllisiä haasteita.

Yhdessä olemme vahvempia. Me Koutsit uskomme tulevaisuuteen ja siihen, että ravintola-ala vielä nousee. Mutta se vaatii jokaiselta suuria ponnistuksia ja ennen näkemätöntä kestävyyttä. Voimme hyödyntää tämän poikkeusajan varmistamalla tulevaisuuden toimintamme tuottavuuden. Vain siten takaamme aidosti jatkuvuuden niin bisneksen kuin työllistämisen näkökulmasta.

Markus Apuli
Yritysvalmentaja

Ratkaisuja ravintola-alan työhyvinvointiin ja bisnekseen

Koutsit on ravintola-alan ammattilaisten uudenlainen valmentajaverkosto. Intohimonamme on kehittää kukoistavia ja kunnianhimoisia ravintoloita palvelumuotoilun, työhyvinvoinnin ja bisnesosaamisen kautta.

Tutustu valmennuksiin