


RAVINTOLA-ALAN NOUSU ON MEIDÄN KÄSISSÄMME
Olen tehnyt ravintola-alan hommia jo varsin pitkään. Aloitin työt aikanaan vuonna 1997 baaritiskin takaa, josta etenin vähitellen vuoropäälliköksi, ravintolapäälliköksi ja ravintolatoimenjohtajaksi. Vuonna 2013 aloitin työni ohella osa-aikaisena yrittäjänä ja Koutsit-valmennusyrityksen perustin vuonna 2017. Olen vuosien aikana keittynyt aika monessakin liemessä, mutta koskaan en ole kokenut vuoden 2020 kevään vertaista ajanjaksoa.


Kollegalta kollegalle, yrittäjältä yrittäjälle
Ravintola-ala on ennennäkemättömien haasteiden edessä. Yrittäjien ja työntekijöiden tilanne on lohduton. Vaikeita päätöksiä on jo takana, mutta takuuvarmasti myös edessä.


Hoi esihenkilö! Muista nämä!
Halusin kirjoittaa tämän jutun uusille ja vanhoille esihenkilöille siksi, että helposti unohdamme arjessa, miksi ja miten olemme esihenkilöyteen työelämässämme päätyneet. Millaista oli olla se tyyppi, joka vasta unelmoi etenemisestä? Minkälaista päällikköä ja minkälaisia työtapoja tai taitoja silloin ihailin? Mikä sai minut ahdistumaan, mikä motivoi? Muistellaanpas!


Mietteitä ravintola-alan koulutuksesta
Sain kunnian olla mukana viime viikolla järjestetyssä Pohjalaista vetovoimaa- tapahtumassa Seinäjoella! Päivä sisälsi monta mielenkiintoista puheenvuoroa, joissa pureuduttiin muun muassa myös ravintola-alan tekijäpulaan. Mulla itsellä heräsi, toki oman ammatin ja yrityksenkin näkökulmasta, monta ajatusta siitä, miten me alana voitaisiin luoda lisää arvoa ja houkuttelevuutta potentiaalisille tulokkaille.


Emmä pysty tähän!
Meillä jokaisella on pelkoja: rationaalisia sellaisia sekä niitä, joiden mekanismit eivät ole järjellisen ajattelun tavoitettavissa. Pienetkin pelot voivat estää ehkä jollekulle toiselle helppojen ja yksinkertaisten asioiden toteuttamisen. Ne voivat siis kuulostaa, ja kuulostavatkin, useasti toisten korviin hölmöiltä, hassuilta tai oudoilta, mutta pelkääjälle ne ovat totisimpia tosia.


Viestintä osana työhyvinvointia
”En tajunnut yhtään mitä se selitti.” ”Mitä se sillä oikeen tarkotti?” ”Onks kellään tietoo miten tää hoidetaan?” ”Mulle sanottiin ihan toisella tavalla.” ”Sit se kattoi mua sillee….”. Lempilapseni, ravintolan sisäinen viestintä, tuo ikiaikainen jokapaikanvitsaus. Aina siitä koulutuksissa ja palavereissa puhutaan, aina luvataan skarpata, ja aina se kuitenkin palaa entisiin uomiinsa. Miksi näin on? Ehkä ensinnäkin kannattaisi ajatella viestintää ennemminkin vuorovaikutuksena kuin pakkopullana, jonka tarkoitus on pelkästään välittää informaatiota. Oikeastaan kaikki puhe, kirjoitus, eleet ja ilmeet ovat viestintää. Tietenkin puhtaasti informatiivisen informaation kulku on olennainen osa sujuvaa toimintaa. On silti harhaa kuvitella, että pelkkä informaation puute olisi suurin yksittäinen viestinnällinen ongelma


Ravintolan olutlista – Mitä kansa janoaa?
Ravintoloilla saattaa olla iso ja näyttävä kokoelma erilasia oluita. Siellä saattaa olla värikkäitä etikettejä ja tyrmääviä, aromikkaita IPA-oluita useaa sorttia, jotka kaikki maistuvat… Niin, samalta!


Mitä syödä, kun ei kerkeä syödä? – Baariduunarin eväät
Asiakkaat usein kertovat minulle, ettei heillä ole aikaa syödä varsinkaan työpäivän aikana. Kahvi ja pulla on tietysti täysin eriasia. Se nyt vaan sellainen juttu, että jokainen kerkeää syödä jos vain haluaa. Syö välipala vaikka samalla, kun käyt potalla, jos muuta rakoa ei päivän aikana ole. Jokainen käy vessassa se on sata varma. Tahdon asia ja järjestely kysymys.


Maratoni lasinsiruissa
Tänään on vihdoin se päivä. Tätä varten on treenattu. Teoriaa ja käytäntöä. Harjoiteltu valoisalla ja pimeällä. Kävelty, juostu ja kannettu. Käyty läpi kaikki mahdollinen ja ei mahdollinen.


Ansaitsetko laadukasta asiakaspalvelua?
Ravintola-alan ammattilaisen työtehtävistä kaksi tärkeintä ovat myynti ja asiakaspalvelu. Ne toimivat käsi kädessä liiketoiminnan perustana vaikuttaen vahvasti sen kehityksen suuntaan.


Oluen ja ruoan liitto
Moni ammattilainen tietää paljon viinien ja ruuan yhdistämisestä, mutta todella harva osaa parittaa ruuan oikean oluen kanssa. Kyllä, luit oikein! Olut on loistava ruokajuoma.


Kertakoulutuksella ei saada pysyvää muutosta
Ravintola-alalla on tarjolla paljon hyviä koulutuksia ja inspiroivia kouluttajia. Kun avuksi otetaan henkilö ulkopuolelta, avautuu lähes aina uusia näkökulmia ja ajatuksia. Koulutuksen jälkeen innostutaan uusista ideoista ja kaikki näyttää selvältä – kunnes hetken päästä ollaan jälleen lähtöpisteessä. Miksi?